levensduur sneakers

Levensduur schoenen & sneakers verlengen: 5 tips

Levensduur schoenen & sneakers verlengen: 5 tips

Laten we eerlijk zijn: nieuwe schoenen kopen is leuk, maar kost je ook klauwen vol geld. Bovendien is het ook zonde als je die toffe sneakers niet meer zo vaak draagt. Oké, ze zijn misschien een beetje vies of kapot … maar daar kun je wat aan doen. Met deze 5 tips kun je namelijk zelf de levensduur van schoenen en sneakers verlengen!

1. Maak ze regelmatig schoon (en niet met de wasmachine)

Vuil zorgt er niet alleen voor dat je sneakers er niet meer zo fris uit zien. Het kan ook de stof aantasten. Zeker die suède of leren delen. Maak je schoenen daarom regelmatig schoon. Gewoon met een sneakercleaner en zacht borsteltje.


Doe je schoenen niet in de wasmachine, want daardoor kunnen ze verkleuren en/of vervormen. Dat wil je niet!

sneaker stoom reiniging
Stoom reiniging sneakers

2. Spray ze in met een waterbestendige spray

Voorkomen is beter dan genezen. Of in dit geval, schoonmaken. Er zijn allerlei protector sprays op de markt die je schoenen beschermen tegen vocht en vuil. Je veegt eventuele viezigheid dan zo van je favoriete sneakers af. Wel zo fijn. De beste waterproof sprays bestel je hier.

sneakers schoonmaken
Sneakers onderhouden

3. Berg ze goed op

Wil je de levensduur van schoenen en sneakers verlengen? Prop ze dan niet allemaal in je overvolle schoenenkast, maar berg ze goed op. Op een droge plek met genoeg ruimte. Zo blijven ze in optimale staat.

Pro tip: Zet je je sneakers voor langere tijd weg? Stop ze dan vol met krantenpapier. Dat onttrekt eventueel vocht én zorgt ervoor dat je schoenen hun vorm behouden!

4.  Gebruik een sole protector

De zolen en schoenen van sneakers slijt het snelst. Niet gek, want daar loop je immers op. Toch kun je die slijtage wel zoveel mogelijk tegengaan. Met een sole protector of zoolbeschermer, bijvoorbeeld.

Een sole protector is vaak een rubberen sticker die je op de onderkant van je zool plakt. Daarmee bescherm je dus de originele zool tegen slijtage en verleng je de levensduur van schoenen en sneakers.

5. Laat ze repareren!

Een schoenreparatie of restore is vaak goedkoper dan een nieuw paartje Nike Air Max of Adidas Yeezy kopen. En je kunt bijna alles aan je schoenen wel laten repareren. Van een losgelaten zool of kapotte hak tot aan losgelaten naden en stiksels. Dat scheelt weer! Zeker bij dure designer schoenen is een reparatie vaak zeer rendabel, scheelt je toch gauw weer 500 euro aan nieuwe schoenen kopen.

schoenmaker
Werkplaats Sneaker Reparatie

Ook sneakers laten repareren en de levensduur van je schoenen verlengen?

Trek dat oude, kapotte paar sneakers uit de kast en verleng de levensduur van je schoenen door ze te laten repareren door een schoenmaker. Kunnen ze zo weer een jaartje (of langer!) mee. En zo besparen we ook het milieu, want wist jij dat er per jaar wel 300 miljoen sneakers ongedragen weggegooid worden?

Vul je locatie in en ontdek die schoen restore specialist bij jou in de buurt!

Hier vind je de sneakerhersteller in jouw buurt

Vul jouw locatie in en vind een sneakerhersteller bij jou in de buurt.